AMI NEM HAGYJA HIDEGEN!

Aljzatkiegyenlítés ősszel és télen

A burkolási, aljzatkiegyenlítési munkálatokat az időjárás jelentősen befolyásolja.

De az élet nem áll meg hűvösebb időben sem, a munkának haladnia kell. Fontos azonban a külső körülmények ellenőrzése a munka megkezdése előtt. Figyelembe kell venni a külső és belső hőmérsékletet, valamint a páratartalmat. Egyetlen tényező sem haladhatja meg azt a szintet, ami már hatással van az aljzatkiegyenlítő anyagok minőségére és bedolgozhatóságára. A kerámia burkolást általában nem lehet megkezdeni, ha környezeti hőmérséklet 5 fok alatt van.

És nem csak a környezeti hőmérsékletnek, hanem az alapfelület- és az anyaghőmérsékletnek is +5°C felett kell lennie. Ha a levegő hőmérséklete +5°C-os, akkor az alapfelület hőmérséklete kb. +1°C-os.

A kint tárolt pl. raklapról bevitt aljzatkiegyenlítő esetén a feldolgozás előtt legalább 1-2 nappal vigyük be az anyagot temperált vagy fűtött helyiségbe, hogy átvegye annak hőmérsékletét.

A munkálatok megkezdése előtt az adott helyiséget fűteni (legalább temperálni) kell, de nem csak addig, amíg kiöntjük az aljzatkiegyenlítőt, hanem folyamatosan, min 24-48 órán keresztül az öntés megkezdése előtt és az öntés befejeztével is. Emellett a feldúsult párát szellőztetéssel csökkenteni kell, hiszen a magas páratartalom miatt szilárdsági-száradási-kötési problémák keletkezhetnek.

A kinti vagy a beltéri, de nem fűtött helyiségek aljzatkiegyenlítési munkálatait ebben az időszakban szüneteltetni kell, hiszen a kémiai-fizikai folyamatokat nem lehet megváltoztatni. A víz melyet az aljzatkiegyenlítőhöz keverünk 0°C alatt megfagy, ezáltal az aljzatkiegyenlítő anyagszerkezetében károsodás jöhet létre, melynek hatására jelentős szilárdságcsökkenés következhet be.

Alacsony hőmérsékleten végzett kiegyenlítésnél  ha az anyag terülése nem ideális, ne tegyünk hozzá többlet vízmennyiséget, mert az ilyen körülmények között nehezen tud elpárologni és problémát okozhat. Egy alacsony hőmérsékleten végzett kiegyenlítés esetén hosszabb idő szükséges ahhoz is, hogy a kiegyenlített felület járhatóvá és burkolhatóvá váljék.

A kötésgyorsító adalékok nem az aljzatkiegyenlítőkhöz, hanem a betonokhoz lettek kifejlesztve, így szilárdságcsökkenést eredményezhetnek. Ehelyett, ha megoldható, akkor a meleg vízzel történő bekeverés a javasolt.

Általánosságban elmondható, hogy az alacsony hőmérséklet, a magas páratartalom, a nagy rétegvastagság, és a nem szívó alapfelület meghosszabbítja a száradási-, kötési és kikeményedési időt.

Amennyiben betartják a megfelelő klimatikus körülményeket, akkor könnyű lesz a Murexin aljzatkiegyenlítőkkel történő munkavégzés, hűvös időben is.